El Museu d’Història de Catalunya s’ha consolidat com un referent en la divulgació del patrimoni històric i cultural del país. A banda de les exposicions permanents i temporals, que ofereixen un relat interactiu i amè de la història de Catalunya des dels temps més remots fins als nostres dies, es complementa amb quatre exposicions en línia, obertes i accessibles a tots els públics, i que ofereix als visitants l’oportunitat d’aprendre, debatre i gaudir de la història en totes les seves vessants.
Exposicions en línia:
Catalunya i la Guerra de Successió (1702-1715)
A la tardor de 1707, ara fa més de tres-cents anys, les tropes borbòniques que havien conquerit els regnes de València i Aragó es van fer fortes a les comarques occidentals de Catalunya i van ocupar Lleida.
Els manuals dels perseguidors i els processos seguits arreu d’Europa mostren una gran coincidència. La iniciació en la secta es realitza en presència del dimoni i implica abjurar de la religió cristiana i jurar fidelitat a aquest. Les bruixes i bruixots es reuneixen al sàbat o akelarre, anomenat “aplec” en els textos catalans. Hi arriben volant a cavall dels seus dimoniets, que prenen forma de boc. Un cop aplegades, arriba el dimoni, que pren la forma d’un gran boc.
Amb aquesta exposició es descobreixen els vincles que Catalunya i Hongria van establir durant l’edat mitjana i es pot constatar que la immigració no és pas un fenomen recent.
Francesc Boix: dels camps de concentració al fotoperiodisme
L’any 2016, el Museu d’Història de Catalunya, l’associació Amical de Mauthausen i la senyora Anna M. Salomó Boix, en nom de la família, vàrem signar el contracte de cessió en comodat d’un valuós fons fotogràfic integrat per la col·lecció de negatius sostrets del Servei d’Identificació del camp de concentració de Mauthausen (Àustria) per part de deportats republicans, que abasten una cronologia de 1940 a 1944, i pels negatius corresponents a l’autoria del fotògraf i combatent republicà Francesc Boix realitzats durant i després de l’alliberament del camp.
Podeu seguir tota la programació de les exposicions en línia al web del Museu d'Història de Catalunya (MHC).
Aquest article de l'Agenda Cultural ha estat actualitzat el 17 d'abril de 2024, per la qual cosa, en previsió de possibles modificacions posteriors, us recomanem contrastar la informació amb la que apareix publicada al web del Museu d'Història de Catalunya. Podeu fer-ho seguint l'enllaç següent: