Àmbits

Quan?

Botó que permet agafar la meva ubicació per defecte
Segueix-nos a: Facebook Twitter Instagram Pinterest

Agenda Cultural Virtual

Selecció d'activitats digitals

"La fragilitat en el temps"

Col·lecció de vidres del MAC

Exposició permanent

Activitat permanent
Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC Barcelona)
Barcelona Detall
Descripció

Missatge de l'exposició:

  • «El Museu compta amb un gran nombre de peces fetes amb la tècnica del bufat: entre d’altres, els bols del Mediterrani oriental i occidental dels segles I i II dC; una gerra amb taques de colors; una àmfora amb nanses aplicades i decoració acanalada, de cercles concèntrics i motius geomètrics; una balsamera feta amb la tècnica del bufat a motlle (posterior al bufat a l’aire); un vas oriental del segle III dC amb fils aplicats en relleu; una ampolla siriana d’entre els segles III i IV dC amb decoració gravada; un comptagotes de la mateixa època, i un ungüentari palestí, dels segles IV-V dC, amb decoració de fils aplicats.»
  • «Les peces més destacades d’aquestes èpoques ens arriben, com dèiem, del Mediterrani oriental. Destaquem, en primer lloc, un alabastre d’entre els segles VI i IV aC, una mostra de vidre modelat sobre nucli amb decoració aplicada. La tècnica en qüestió consistia a fer un nucli de sorra i argila que, fi xat a una tija metàl·lica, es modelava segons la forma de l’objecte que es volia produir. Després, aquest nucli es cobria amb fils de vidre calent, es rodava sobre una superfície llisa i es posava al forn. Per decorar-lo, s’aplicaven fils de vidre de diferents colors, als quals es donava forma amb pintes i punxons. Finalment, s’afegien les nanses, el peu i la boca segons el model previst. Una vegada freds, el nucli i la tija es retiraven. Amb aquesta mateixa tècnica, es van elaborar tot un repertori de petits contenidors inspirats en les formes de la ceràmica grega: àmfores, amforiscs, aríbals, alabastres, enòcoes, hídries, ungüentaris, entre altres formes menys freqüents. Els petits vasos s’utilitzaven per guardar-hi ungüents i olis perfumats, substàncies delicades que necessitaven un contenidor estanc, inodor i opac. Aquestes formes van perdurar fins a començaments del segle I dC, quan la tècnica del vidre bufat va suplantar-les.»

 

Aquest article de l'Agenda Cultural ha estat actualitzat el 27 de febrer de 2024. En previsió de possibles modificacions posteriors, us recomanem contrastar la informació amb la que apareix publicada al web del MAC Barcelona. Podeu fer-ho seguint l'enllaç següent:

També et pot interessar...

Jardí Botànic
Barcelona
CaixaForum Macaya
Barcelona
Museu d'Història de Catalunya (MHC)
Barcelona